Dakterras huurder mag niet gesloopt, ondanks vergunning daarvoor

In zijn vonnis van 19 maart 2021 oordeelde de kort gedingrechter kanton van rechtbank Amsterdam dat de huiseigenaar de verbouwing van zijn pand moet stoppen totdat hij een bouwvergunning heeft waarin staat dat het dakterras van de huurder wordt teruggeplaatst. Het dakterras is onderdeel van het gehuurde en de eigenaar mag de huurder niet hinderen in het gebruik daarvan. Als de eigenaar wel schade toebrengt aan het dakterras moet hij de schade herstellen of een voorziening treffen ter voorkoming van verergering van de schade.

De eigenaar had voor de sloop en verbouwing een vergunning verkregen van de gemeente en pas toen de vergunning onherroepelijk was de huurder daarover ingelicht. Hij liet de huurder weten dat het dakterras na twee weken gesloopt zou worden en niet meer terug zou komen. Volgens de verhuurder was het dakterras illegaal en niet te legaliseren. Huurder stelde zich op het standpunt dat het dakterras tot het gehuurde behoort, dat hij al bijna 50 jaar huurt.

De huurder kwam via !Woon bij ons terecht voor rechtsbijstand. Bemiddeling slaagde niet, de verhuurder startte ondertussen met de sloop. De huurder stapte naar de rechter en kreeg gelijk. De volledige uitspraak kunt u hier lezen: ECLI:NL:RBAMS:2021:1294

Karin van Lotringen