NIEUWS

maart 12, 2025

Advocaat bijstandsuitkering Amsterdam

Amsterdam, 12 maart 2025 – Advocaten Thomas Vetter en Marleen van Geffen zetten zich al jarenlang in voor Amsterdammers die problemen ervaren met hun bijstandsuitkering. Met hun uitgebreide juridische kennis en jarenlange ervaring hebben zij talloze cliënten succesvol bijgestaan bij zaken rondom afgewezen bijstandsaanvragen en onterechte terugvorderingen.

maart 7, 2025

Amsterdammer krijgt na juridische strijd urgentieverklaring voor woning

Amsterdam – De Raad van State heeft op 28 oktober 2020 bepaald dat een 55-jarige Amsterdammer met ernstige gezondheidsklachten recht heeft op een urgentieverklaring voor een zelfstandige woning. Dit nadat de gemeente Amsterdam zijn aanvraag had afgewezen. De man werd in deze zaak bijgestaan door advocaat Thomas Vetter.

maart 7, 2025

Advocaat Thomas Vetter in Wmo-Zaken in Amsterdam

Wanneer u in Amsterdam ondersteuning nodig heeft op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), is het essentieel dat de geboden hulp aansluit bij uw specifieke behoeften. Helaas gaat het bij de toekenning van maatwerkvoorzieningen door de gemeente Amsterdam regelmatig mis.

maart 6, 2025

Ellen Gelok in het nieuws: Moet de Afdeling de afwijzing van een verzoek om een prejudiciële verwijzing motiveren ondanks de wettelijke bevoegdheid om een hoger beroep in een vreemdelingenzaak ongemotiveerd ongegrond te verklaren?

Op 4 maart 2025 vond bij het Hof van Justitie van de Europese Unie de zitting plaats in de zaak Remling (C-767/23). In deze zaak heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State de vraag aan het Hof voorgelegd of zij de afwijzing van een verzoek om een prejudiciële verwijzing moet motiveren, ondanks de wettelijke bevoegdheid om een hoger beroep in een vreemdelingenzaak ongemotiveerd ongegrond te verklaren.

maart 5, 2025

UWV beslist veel te laat op bezwaren – Dit kun je doen om een dwangsom te vorderen

Amsterdam, 4 maart 2025 – Het UWV is berucht om zijn lange wachttijden en trage besluitvorming, vooral bij bezwaarschriften tegen afgewezen WIA-uitkeringen. Veel mensen blijven hierdoor maandenlang zonder inkomen of uitkering zitten, terwijl ze recht hebben op een tijdige beslissing. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het UWV zich aan wettelijke termijnen moet houden. Als zij te laat zijn met een beslissing op bezwaar, kun je het UWV in gebreke stellen en een dwangsom eisen.

maart 4, 2025

Wat te doen als je zorgverzekering is stopgezet door uitschrijving uit de BRP?

Amsterdam, 4 maart 2025 – Steeds vaker worden mensen geconfronteerd met een onverwachte stopzetting van hun zorgverzekering. Dit gebeurt wanneer zij door de gemeente worden uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP), bijvoorbeeld na een adresonderzoek. Zonder inschrijving in de BRP kun je geen zorgverzekering afsluiten, en dat kan grote gevolgen hebben.

maart 4, 2025

Advocaat WIA in Amsterdam

Waarom je een advocaat van het Advokatenkollektief nodig hebt bij een WIA-procedure tegen het UWV?

februari 11, 2025

Centrale Raad van Beroep bevestigt verlaging en terugvordering AOW-pensioen wegens niet tijdig melden huwelijk

De Centrale Raad van Beroep heeft op 21 november 2024 uitspraak gedaan in een zaak waarin de Sociale Verzekeringsbank (Svb) het AOW-pensioen van een betrokkene had herzien en teruggevorderd. De aanleiding was dat de persoon in kwestie een huwelijk met een partner in het buitenland niet tijdig had gemeld. Hierdoor had de Svb het pensioen ten onrechte uitbetaald op basis van de alleenstaande norm, terwijl betrokkene volgens de wet recht had op 50% van de gehuwdennorm.

februari 11, 2025

‘Een luis in de pels van de overheid ‘

Interviews Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Law Hub van de Universiteit van Amsterdam met sociaal advocaat Thomas Vetter. Via de links kunt u de interviews lezen:

februari 6, 2025

Afwijzing arbeidsongeschiktheidsuitkeringen bij Long Covid: UWV schiet tekort in beoordeling

Veel mensen die lijden aan Long Covid lopen bij het UWV tegen een muur van onbegrip en afwijzing op. Uit recent onderzoek blijkt dat er bij het UWV grote onduidelijkheid heerst over de ernst van Long Covid. Dit leidt ertoe dat arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in veel gevallen worden afgewezen, zelfs wanneer patiënten kampen met ernstige klachten die hen belemmeren in hun werk.

januari 23, 2025

Rechtbank Amsterdam: Gemeente moet een actievere, burgergerichte houding aannemen bij bijstandsaanvragen en/of Bbz-zaken

In een uitspraak van 8 november 2023 (vindplaats: ECLI:NL:RBAMS:2023:6331) heeft de Rechtbank Amsterdam geoordeeld dat de gemeente Amsterdam onzorgvuldig heeft gehandeld bij de behandeling van een aanvraag op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

januari 20, 2025

Hoe win je een zaak tegen het UWV? Het belang van twijfel en onafhankelijke deskundigen

Het voeren van een juridische procedure tegen het UWV kan voelen als een David-tegen-Goliath-strijd. Zeker in arbeidsongeschiktheidszaken lijkt de kans op succes vaak klein. Rechters zijn doorgaans terughoudend in het benoemen van onafhankelijke deskundigen, een cruciale stap om het oordeel van het UWV te betwisten. Uit statistieken blijkt dat de rechtbank Amsterdam in ongeveer 4% van de gevallen overgaat tot het inschakelen van een onafhankelijk deskundige. Bij de Centrale Raad van Beroep ligt dat percentage nog lager. Toch zijn er advocaten die weten hoe je deze statistieken kunt keren. In dit nieuwbericht bespreken we hoe je een zaak tegen het UWV wint en waarom twijfel zaaien bij de rechter de sleutel tot succes is.

januari 20, 2025

Rechtbank Amsterdam: Gemeente Amsterdam moet belangen kinderen meewegen bij afwijzing maatschappelijke opvang

Op 3 juni 2024 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak (https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2024:1240&showbutton=true&keyword=%2522t.a.%2Bvetter%2522&idx=9) gedaan in de zaak van een moeder die maatschappelijke opvang had aangevraagd voor zichzelf en haar kind. De gemeente Amsterdam had deze aanvraag afgewezen op basis van het oordeel dat de moeder zelfredzaam zou zijn. De Rechtbank oordeelde echter dat de gemeente onvoldoende rekening had gehouden met de belangen van het kind en onvoldoende onderzoek had gedaan naar de zelfredzaamheid van de moeder.

januari 20, 2025

Rechtbank Amsterdam: Urgentieverklaring toegekend aan ernstig zieke COVID-19-patiënt

In een uitspraak van 5 januari 2024 heeft de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2024:155) geoordeeld dat de gemeente Amsterdam onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar een ernstig zieke COVID-19-patiënt, die recht had op een urgentieverklaring. De zaak betrof een man die na een gecompliceerde COVID-19-infectie ernstige gezondheidsproblemen ondervond, waaronder meerdere darmoperaties en een verhoogd risico op infecties. Zijn medische situatie vereiste een schone en hygiënische leefomgeving, wat in de noodopvang met gedeelde faciliteiten niet gewaarborgd kon worden.

maart 15, 2023

Evenredigheidsbeginsel zet bindingseis van 4 jaar opzij in Amsterdam

Vandaag ontving ik een mooie uitspraak van de rechtbank Amsterdam inzake een urgentiekwestie. De rechtbank Amsterdam heeft daarin geoordeeld dat het onevenredig zou zijn om mijn cliënte de bindingseis van vier jaar tegen te werpen. Wat betekent deze bindingseis en waarom heeft de rechtbank deze in strijd geacht met het evenredigheidsbeginsel?