NIEUWS

januari 23, 2025

Rechtbank Amsterdam: Gemeente moet een actievere, burgergerichte houding aannemen bij bijstandsaanvragen en/of Bbz-zaken

januari 20, 2025

Hoe win je een zaak tegen het UWV? Het belang van twijfel en onafhankelijke deskundigen

januari 20, 2025

Rechtbank Amsterdam: Gemeente Amsterdam moet belangen kinderen meewegen bij afwijzing maatschappelijke opvang

januari 20, 2025

Rechtbank Amsterdam: Urgentieverklaring toegekend aan ernstig zieke COVID-19-patiënt

maart 15, 2023

Evenredigheidsbeginsel zet bindingseis van 4 jaar opzij in Amsterdam

Vandaag ontving ik een mooie uitspraak van de rechtbank Amsterdam inzake een urgentiekwestie. De rechtbank Amsterdam heeft daarin geoordeeld dat het onevenredig zou zijn om mijn cliënte de bindingseis van vier jaar tegen te werpen. Wat betekent deze bindingseis en waarom heeft de rechtbank deze in strijd geacht met het evenredigheidsbeginsel?

januari 25, 2023

Nieuw gunstig beleid voor houders van een Chavez-verblijfsrecht

De IND heeft op 23 januari 2023 nieuw beleid bekend gemaakt. Vanaf nu wordt het Chavez-verblijfsrecht niet langer als tijdelijk beschouwd.

januari 23, 2023

Overschrijding inburgeringstermijn en kwijtschelding lening deel II

Recent schreef ik over een zaak van een Syrische vluchteling, die een boete en lening moest (terug)betalen aan DUO, omdat zij vijf dagen te laat aan haar inburgeringsverplichtingen had voldaan. Ik schreef toen dat de Afdeling een bijzondere uitspraak had gedaan, maar dat nog niet zeker was of de zaak uiteindelijk goed zou aflopen voor deze mevrouw. Hieronder de link van het nieuwsbericht:

januari 4, 2023

Arbeidsongeschikt als gevolg van hersenletsel: aantoonbaar of niet?

Recentelijk werd ik geconfronteerd met een man van ongeveer 40 jaar, die een fietsongeluk had meegemaakt en daardoor onder meer cognitieve en energetische klachten had ontwikkeld. Tot het fietsongeluk stond deze man middenin het leven. Hij had twee banen, deed aan wielrennen en had een druk sociaal leven. Na het ongeluk kwam de man vanwege zijn klachten in een sociaal isolement terecht. Er was dus duidelijk sprake van een 'knik in de levenslijn'.

januari 4, 2023

Gewijzigd beoordelingskader bij nieuwe ziekmelding na EZWb

Ruim 10 jaar geleden kwam ik erachter dat de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving op onderdelen strijdig was met de ILO-conventie 121. Dit Verdrag uit 1964 omvat internationale afspraken over uitkeringen bij arbeidsongevallen en beroepsziekten.

december 2, 2022

CRvB gaat om in zaken over voorschotten en eigendomsrecht

De CRvB heeft op 24 november 2022 in één van mijn zaken een belangwekkende uitspraak (ECLI:NL:CRVB:2022:2565) gedaan over voorschotten en beschermd eigendomsrecht in de zin van artikel 1 van het Eerste Protocol (EP) bij het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).

november 8, 2022

Ellen Gelok wint de Tomas Weteringsprijs !

Op 13 oktober 2022 vond er een symposium plaats van de Specialisten Vereniging Migratierecht Advocaten. Aan het eind van dat symposium werd de Tomas Weteringprijs uitgereikt aan Ellen Gelok, die tezamen met twee anderen was genomineerd voor de prijs.

september 8, 2022

Permanent verblijf mogelijk voor Chavez-ouders met Nederlands kind

Op 7 september 2022 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een belangrijke uitspraak gedaan voor buitenlandse (niet-EU) ouders met een Nederlands kind. Deze zaak is door ons kantoor aangebracht. Het Hof heeft bepaald dat deze ouders na vijf jaar in Nederland voor hun kind gezorgd te hebben recht kunnen hebben op een verblijfsrecht als langdurig ingezetene van de Europese Unie als zij voldoende inkomen hebben en zijn ingeburgerd. Het standpunt van de IND dat het verblijfsrecht van deze ouders tijdelijk is en zij daarom geen permanent verblijfsrecht kunnen krijgen, veegde het Hof van Justitie van tafel.

april 13, 2022

Overschrijding inburgeringstermijn en geen kwijtschelding lening

Op 6 april 2022 heeft de Raad van State (hierna: de Afdeling) een opmerkelijke uitspraak (ECLI:NL:RVS:2022:1017) gedaan in een zaak van een Syrische vluchteling, die te laat was ingeburgerd. Wat is er bijzonder aan deze zaak?

januari 5, 2022

Na 10 jaar procederen toch recht op een urgentieverklaring!

Cliënt betrof een alleenstaande man van 55 jaar. Hij woonde sinds 1997 bij zijn broer op een driekamerwoning gelegen op de derde verdieping. Hij had chronische psychische klachten en blijvende geestelijke en lichamelijke klachten. Hij had hierdoor bij alles in zijn leven hulp van anderen nodig. Omdat de woonsituatie vanwege de lichamelijke beperkingen ongeschikt was voor cliënt, heeft hij vanaf 2010 geprobeerd om een urgentieverklaring te krijgen voor een zelfstandige woning. Eerdere aanvragen zijn immer door de gemeente Amsterdam afgewezen, omdat cliënt niet zelfstandig kon wonen.

januari 5, 2022

Niet volgen stappenplan CRVB en hoogte tarieven Wmo 2015

Eind 2020 wendde een jonge vrouw zich tot ons kantoor met een zeer turbulent verleden. Zij was aangewezen op begeleiding vanuit de Wmo. Toen zij verhuisde naar een andere gemeente werd zij plotseling geconfronteerd met een reductie van uren voor begeleiding. Dit terwijl de gemeente niet goed motiveerde waarom de omvang van de indicatie overeenkwam met de (zorg)behoefte van cliënte. Ook werd niet nader gemotiveerd waarom de Wmo-tarieven van de gemeente, zoals vastgelegd in de Verordening, afdoende zouden zijn in haar specifieke geval. Haar hulpverleenster hanteerde een hoger (uur)tarief dan de gemeente.